Het hotel als kantoor en het kantoor als hotel
25 januari 2023 

Het hotel als kantoor en het kantoor als hotel

Het hotel als kantoor en het kantoor als hotel

Waarom de grenzen van gebouw functies steeds meer vervagen.

De wereldreiziger van nu heeft geen vaste werkplek maar werkt vanuit de living room

Mijn vriend zegt me gedag en loopt de deur uit. Hij springt op de fiets en gaat richting de Soho House. Op de momenten dat hij in Amsterdam is, fietst hij daar bijna dagelijks heen. Omdat hij veel reist heeft hij geen vaste kantoorplek. In plaats daarvan maakt hij gebruik van zijn membership bij Soho House.

Mocht je het concept niet kennen; Soho House is een membersclub voor de creatieve industrie. Je ontmoet er mensen uit de wereld van de kunst, design, mode en media. Met één lidmaatschap kun je gebruik maken van alle locaties over de hele wereld.

Overdag werkt hij vanuit een van de woonkamers, want de SH telt niet slechts een living room er zijn er meerdere. En dat niet alleen, het heeft ook een fitnessruimte, sauna, bioscoop, er zijn meerdere restaurants, een bar en er worden elke workshops, lezingen en sportlessen georganiseerd. En last but not least, een geweldig dakterras met zwembad. Met een prachtig uitzicht over de stad want ze zitten op een van de meest prominente locaties van Amsterdam.

Mijn vriend maakt er gretig gebruik van, hij vindt het heerlijk om zijn werkdag te beginnen met een sportlesje of een plons in het water. Tussen de middag loopt hij vaak een rondje door de stad of luncht hij in een van de restaurants. ’s Avonds kun je hem met regelmaat in de bar vinden. Hij ontmoet daar zijn zakenrelaties of vrienden. Ohja, en de Soho House beschikt ook over hotelkamers. Mocht je dus vrienden op bezoek hebben of niet in de buurt wonen dan is daar een oplossing voor. Je kunt er praktisch wonen.

Het kantoor als hotel en het hotel als kantoor

De grenzen van functies van gebouwen vervagen steeds meer. Een kantoor is niet meer een plek waar je heen gaat om vervolgens 8 uur lang aan je bureau te zitten en na die dag weer naar huis te rijden. Zeker na de pandemie, nu hybride werken voor veel mensen gebruikelijk is geworden, dient de kantooromgeving meer te zijn dan een werkplek. Want die werkplek hebben velen inmiddels thuis ook. 

Het kantoor moet een inspirerende ontmoetingsplek zijn. Een plek bij uitstek waar je je collega’s ontmoet, je lekker kunt samenwerken en waar je je verbonden voelt met bedrijf.

Ook een hotel krijgt steeds meer functies. Hotelconcepten als Soho House en ZOKU zijn daar een mooi voorbeeld van. Een hotel is niet meer, zo als het vroeger vaak werd gezien, een plek  waar je heen gaat als je een slaapplek nodig hebt. Het gaat nu veel meer om de ervaring waarbij het ontmoeten van buurtbewoners of gelijkgestemden centraal komt te staan. Hotels die vroeger vaak exclusief voor gasten waren worden omgetoverd tot huiskamers van de stad. En dat houdt ze overeind op een moment dat de toeristen even niet (kunnen) komen…

En vanuit die huiskamers willen we werken. De vraag om kantoorruimtes in te richten als hotellobby groeit en steeds meer hotels richten hun lobby’s met tafels waar je aan goed aan kunt werken. Geen slecht idee want steeds meer bedrijven zeggen hun kantoorruimte op en nemen een abonnement nemen bij een plek als ZOKU of maken van een gebruik van een vergelijkbaar concept zoals Fosburry&Sons.

Hoeven we straks de deur niet meer uit?

Gelukkig komt mijn vriend net voor etenstijd thuis, en heeft hij nog geen voorstel gedaan om in de Soho House te gaan wonen. Maar sooner or later zullen we de deur niet meer uit hoeven omdat we alles wat we nodig hebben in het gebouw kunnen vinden. En voor je het weet slapen we op kantoor en werken we in ons hotelbed.

Over de schrijver
Reactie plaatsen