Knaldrang maakt plaats voor energieschaamte
10 januari 2023 

Knaldrang maakt plaats voor energieschaamte

Knaldrang, thuisbubbel, supermarktangst. Deze woorden waren kenmerkend voor de pandemie, de crisis die we nog maar net achter de rug hebben. 

Momenteel hebben we massaal last van vliegschaamte en wordt de stem van de klimaatwappies steeds luider.

De ene crisis is de andere niet. Af en toe doet de komst van een nieuwe crisis een bestaande als sneeuw voor de zon verdwijnen. Andere zijn zo groot dat voor elke oplossing weer een nieuw probleem lijkt te ontstaan.

Maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Een crisis leert ons iets. Het maakt ons veerkrachtig. En het belangrijkste is wel dat het ons laat inzien dat we niet meer door kunnen gaan zoals we het altijd deden. 

Onlangs las ik een stukje over de opkomst van de energietoerist. Spanje wordt overspoeld door toeristen die thuis de kachel dichtdraaien en voor hetzelfde geld (of nog minder) lekker in een hotel overwinteren. Dat zette mij aan het denken, moeten we niet last krijgen van energieschaamte?

Wist je dat een kwart van het totale energieverbruik binnen de horeca afkomstig is van hotels? En dat een hotelgast ruim het dubbele aan elektriciteit gebruikt in vergelijking met thuis! Kunnen we nog zonder schuldgevoel en schaamte genieten van deze luxe in een hotel?

Ik zeg ja! Maar dan wel in een energiezuinig en duurzaam hotel. Met Studio Bower help ik hotels om hun gebouw en inrichting te verduurzamen. Wil je weten hoe? Ik kom graag met je in contact. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen