Bonairestraat

Dit Amsterdamse stadsappartement was aan renovatie toe. Een perfecte gelegenheid om te verduurzamen. We hebben ons vooraf een aantal verduurzamings ambities gesteld: van het gas af, enkel gebruik van biobased en gerecyclede materialen en de beschikbare vierkante meters zo efficiënt mogelijk inrichten zodat het luxer en groter aan voelt.

Programma: Residentieel


Grootte: 60 m²


Ontwerp: 2023


Fotografie: EigenBodem


De opdracht voor de verduurzaming van dit appartement bestond uit drie doelstellingen: 

1. Isoleren en van het gas af 

2. Het gebruik van zoveel mogelijk duurzame materialen.

3. De beschikbare vierkante meters zo efficient mogelijk inrichten.

We hebben de woning energetisch verduurzaamd door het Trias Energetica model toe te passen. Stap één daarin is het energieverlies tegengaan en daarom hebben we de gevels van binnenuit  geïsoleerd. Stap twee is: de gasmeter is verwijderd. Er is alleen nog elektrische energie nodig. Warmtewanden zorgen voor de warmte in de ruimtes, een elektrisch doorstroomapparaat levert warm water voor douche en keuken. 

De derde stap, is het toepassen van alternatieven voor fossiele brandstof. Dit hebben we gevonden in volledig fossielvrije energie van een lokale Amsterdamse energie-cooperatie.

De tweede doelstelling, is het gebruiken van gezonde en natuurlijke (biobased) materialen. De toegepaste verven hebben een natuurlijke basis en veroorzaken geen ongezonde gassen.

De wanden zijn geïsoleerd met houtwol, een circulair materiaal. 

De verwarmingselementen zijn geïntegreerd in de wand en zijn afgewerkt met leemstuc. Een natuurlijk materiaal, dat vocht regulerend werkt. 

Ook de vloer is van een natuurlijk product, namelijk kurk. Omdat kurk vochtbesteding is, ligt de vloer door hele woning en dus ook in het toilet en keuken. 

Er lag van origine een vol eiken houten vloer in de woning die echter ernstig beschadigd was. Van deze vloerplanken hebben we een eettafel en het badkamermeubel gemaakt. Hierdoor is de levensduur verlengd.

Ook het eettafelbankje is gemaakt van een oude gymzaalvloer.

Het meubilair is tweedehands en gekocht in vintage winkels of via marktplaats.

De vensterbanken zijn van composiet, een hoogwaardig materiaal waarvan elke vierkante meter gemaakt is van 100 PET-flessen. Ook de gordijnen zijn van gerecyclede PET-flessen. 

De toiletpot en wasbak zijn gemaakt van houtsnippers gecombineerd met een bindmiddel op harsbasis. De toiletpot en de wasbak hebben een ecologische voetafdruk die 30-50% kleiner is dan die van vergelijkbare keramische producten. 

Ook in de badkamer, behalve in de douchehoek, is leemstuc toegepast. Leemstuc werkt vochtregulerend en is daarom erg geschikt voor natte ruimtes. 

In het toilet en badkamer is verlichting toegepast die tevens werkt als afzuiging.

De laatste doelstelling was om het appartement zo ruimtelijk en effectief mogelijk in te richten, zodat het groter doet aanvoelen.

Met slimme, ruimtebesparende oplossingen en het gebruik van op maat gemaakte meubels is elke vierkante meter optimaal benut. En er is veel opbergruimte.

Volgende
Volgende

Tuinen van Noord (nieuwbouw)