Komt een interieur bij de dokter…
𝗞𝗼𝗺𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲𝘂𝗿 𝗯𝗶𝗷 𝗱𝗲 𝗱𝗼𝗸𝘁𝗲𝗿 - 𝘏𝘰𝘦 𝘫𝘦 𝘻𝘪𝘦𝘬𝘵𝘦𝘷𝘦𝘳𝘻𝘶𝘪𝘮 𝘬𝘶𝘯𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘵𝘦 𝘬𝘪𝘦𝘻𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘻𝘰𝘯𝘥 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘦𝘶𝘳.
Een vriendin van mij klaagde afgelopen week over haar nieuwe medewerker van 25. Ze had zich voor de 5e keer deze maand ziek gemeld. De reden van haar afwezigheid? Ze voelde zich 𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘢𝘭 'niet zo lekker’. Gen Z, we hebben het steeds vaker over ze, voor sommigen lijken ze van een andere planeet te komen, anderen vinden het fascinerende wezens. Ze bepalen onze toekomst, daarom we kunnen maar beter luisteren naar wat ze bezig houdt en hun kijk op de wereld omarmen.
Kan iedereen interieurs ontwerpen?
𝐕𝐚𝐧 𝐡𝐮𝐢𝐬𝐦𝐢𝐞𝐩 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞𝐮𝐫𝐨𝐧𝐭𝐰𝐞𝐫𝐩𝐞𝐫, 𝐡𝐞𝐭 𝐰𝐞𝐦𝐞𝐥𝐭 𝐞𝐫𝐯𝐚𝐧 𝐨𝐩 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦. 𝐊𝐚𝐧 𝐢𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐳𝐨𝐦𝐚𝐚𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞𝐮𝐫𝐬 𝐨𝐧𝐭𝐰𝐞𝐫𝐩𝐞𝐧? De vraag die ik vaak gesteld krijg: Is een 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘦𝘶𝘳𝘢𝘳𝘤𝘩𝘪𝘵𝘦𝘤𝘵 hetzelfde als een 𝘣𝘪𝘯𝘯𝘦𝘯𝘩𝘶𝘪𝘴𝘢𝘳𝘤𝘩𝘪𝘵𝘦𝘤𝘵 of een 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘦𝘶𝘳𝘰𝘯𝘵𝘸𝘦𝘳𝘱𝘦𝘳?
Het antwoord is 𝐧𝐞𝐞. In het Engels hebben ze er eigenlijk maar één woord voor en dat is "𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯𝘦𝘳." Maar in Nederland is er wel degelijk verschil.
Iedereen kan zich van vandaag of morgen een 𝙤𝙣𝙩𝙬𝙚𝙧𝙥𝙚𝙧 noemen. En dat is wat ik veel zie, vooral op social media.
Het co-tijdperk is aangebroken
Geen partner? Gay? Of geen zin om fulltime ouder zijn? 𝐂𝐨-𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐠 is de oplossing! Wel een eigen plek om te wonen maar bang om je alleen te voelen? Of een eigen plek maar is je budget niet toereikend genoeg voor een riant appartement? 𝐂𝐨-𝐥𝐢𝐯𝐢𝐧𝐠 is the way to go! Als zelfstandige aan de slag? Een gedeelde werkruimte in de buurt van je huis? Een 𝐜𝐨-𝐰𝐨𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 space is de uitkomst! Waar je met gelijkgestemden een werkruimte deelt.
Ik verwacht dat de komende jaren steeds meer creatieve -𝘤𝘰 concepten zoals deze zullen ontstaan. De inrichting van gebouwen zal hier steeds meer en beter op inspelen.
De waarde van een interieurarchitect wordt vaak onderschat
𝗗𝗲 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲𝘂𝗿𝗮𝗿𝗰𝗵𝗶𝘁𝗲𝗰𝘁 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁 𝘃𝗮𝗮𝗸 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗮𝘁
Veel mensen vinden het leuk om na te denken over de indeling en inrichting van hun woning, kantoor of restaurant, en daarom willen ze dat graag zoveel mogelijk zelf doen. En terecht! Dat is ook heel erg leuk, ik heb niet voor niks voor dit vak gekozen 😉 Maar door alle 𝙬𝙤𝙤𝙣𝙥𝙧𝙤𝙜𝙧𝙖𝙢𝙢𝙖’𝙨 als VTwonen, Eigen Huis & Tuin en Kijken...
Maak van je kantoor een clubhuis
Nog steeds wijden veel krantenartikelen zich eraan, bedrijven hebben moeite om hun werknemers (terug) naar kantoor te krijgen. Terwijl members clubs als 𝘚𝘰𝘩𝘰 𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦, 𝘍𝘰𝘴𝘣𝘶𝘳𝘺 & 𝘚𝘰𝘯𝘴 𝘦𝘯 𝘡𝘰𝘬𝘶 dagelijks uitpuilen en hotel lobby’s vol zitten met gasten verscholen achter hun laptops. 𝙒𝙖𝙖𝙧𝙤𝙢 𝙢𝙖𝙠𝙚𝙣 𝙬𝙚 𝙫𝙖𝙣 𝙤𝙣𝙨 𝙠𝙖𝙣𝙩𝙤𝙤𝙧 𝙜𝙚𝙚𝙣 ‘𝙢𝙚𝙢𝙗𝙚𝙧𝙨 𝙘𝙡𝙪𝙗’? Elke dag 8 uur achter hetzelfde beeldscherm zitten, op dezelfde bureaustoel en achter het zelfde bureau, we willen het niet meer. We zijn op zoek naar dynamiek.
Interieurarchitecten zijn net dokters…
(𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞𝐮𝐫)𝐚𝐫𝐜𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐧𝐞𝐭 𝐝𝐨𝐤𝐭𝐞𝐫𝐬, 𝐡𝐨𝐞 𝐞𝐞𝐧 𝐨𝐦𝐠𝐞𝐯𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐬 𝐨𝐧𝐭𝐰𝐨𝐫𝐩𝐞𝐧 𝐤𝐚𝐧 𝐨𝐧𝐬 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧.
𝘋𝘦 𝘬𝘳𝘢𝘤𝘩𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘢𝘳𝘤𝘩𝘪𝘵𝘦𝘤𝘵𝘶𝘶𝘳 𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘳𝘮𝘨𝘦𝘷𝘪𝘯𝘨, 𝘢𝘳𝘤𝘩𝘪𝘵𝘦𝘤𝘵𝘶𝘶𝘳 𝘢𝘭𝘴 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘪𝘫𝘯.
Wat ik zo mooi vind aan mijn vak is dat wij, (interieur)architecten, invloed hebben op de 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙𝙝𝙚𝙞𝙙 en 𝙬𝙚𝙡𝙯𝙞𝙟𝙣 van mensen. En dat gaat zelfs zo ver dat we mensen (sneller) beter kunnen maken. Hoe, vraag je je misschien af?
Gen Z staat voor de deur
𝘋𝘰𝘦 𝘫𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘥𝘦𝘶𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘻𝘦 𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘰𝘧 𝘭𝘢𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘻𝘦 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘬𝘰𝘶 𝘴𝘵𝘢𝘢𝘯?
𝗗𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘄𝗮𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗿𝗮𝗮𝗱𝗷𝗲 𝗹𝗮𝗴𝗲𝗿 𝗼𝗺 𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗴𝗲 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗸𝗼𝘀𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗲 𝗱𝗿𝘂𝗸𝗸𝗲𝗻
Uit onderzoek blijkt dat 41% van de hoteliers de verwarming lager heeft gezet om de hoge energiekosten te drukken. Daar zijn hoteliers niet de enige in, ook de meeste huishoudens hebben de verwarming een graad lager staan. Maar dit is een korte termijn oplossing, want wat als de prijzen blijven stijgen? Zetten we de verwarming dan elk jaar een een halve graad tot graad lager…?
Tegenwoordig reizen we voor bleisure
𝗕𝗹𝗲𝗶𝘀𝘂𝗿𝗲 wordt het genoemd; 𝘣𝘶𝘴𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴 gecombineerd met 𝘭𝘦𝘪𝘴𝘶𝘳𝘦. Het begrip is niet nieuw, maar het profiel van de reiziger is sinds de pandemie veranderd. Reizigers verlengen steeds vaker hun zakelijk verblijf of plakken extra dagen vast aan hun vakantie om 𝘩𝘺𝘣𝘳𝘪𝘥𝘦 te werken vanuit het buitenland. Dat doen ze de ene keer solo, de andere keer met partner, en soms zelfs met het hele gezin. Deze trends zorgen ervoor dat de grenzen tussen werk en privé steeds verder vervagen.
Energielabel C sinds 2023 verplicht voor kantoren, zijn hotels next?
Sinds 2023 zijn kantoorpanden van 100 m² of groter 𝘃𝗲𝗿𝗽𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 om energielabel C te hebben. Heeft een kantoorpand dat niet dan riskeert de eigenaar een boete of mag het pand niet meer gebruikt worden.
We gaan niet minder reizen, wel bewuster.
Even heen en weer vliegen voor een weekendje Barcelona? Het vliegtuig pakken om een middagje te shoppen in Londen? Het kan (straks) écht niet meer. Want ondanks dat we vliegen niet totaal uit ons leven willen en kunnen verbannen, hebben we stiekem allemaal wel een beetje last van 𝙫𝙡𝙞𝙚𝙜𝙨𝙘𝙝𝙖𝙖𝙢𝙩𝙚.
Work Hard Play Hard is passè…
Tijdens het begin van mijn carrière was ‘𝗪𝗼𝗿𝗸 𝗛𝗮𝗿𝗱 𝗣𝗹𝗮𝘆 𝗛𝗮𝗿𝗱’ het motto. Het hing zelfs met koeienletters aan de muur op kantoor. Ik, en dat gold voor de meeste collega’s, maakte met regelmaat overuren. Op vrijdagmiddag was het 𝙥𝙡𝙖𝙮𝙩𝙞𝙢𝙚 en vierden we dat het weekend was samen in de kroeg. Dat is inmiddels zo’n 10 jaar geleden, en, zoals ik het zie, typerend aan 𝘮𝘪𝘭𝘭𝘦𝘯𝘪𝘢𝘭𝘴.
Knaldrang maakt plaats voor energieschaamte
Momenteel hebben we massaal last van 𝒗𝒍𝒊𝒆𝒈𝒔𝒄𝒉𝒂𝒂𝒎𝒕𝒆 en wordt de stem van de 𝙠𝙡𝙞𝙢𝙖𝙖𝙩𝙬𝙖𝙥𝙥𝙞𝙚𝙨 steeds luider. De ene crisis is de andere niet. Af en toe doet de komst van een nieuwe crisis een bestaande als sneeuw voor de zon verdwijnen. Andere zijn zo groot dat voor elke oplossing weer een nieuw probleem lijkt te ontstaan.
Groen is het nieuwe goud
Kantoren zijn dat verplicht vanaf 2023. Zij moeten naar energielabel C vanaf aankomend jaar. Opmerkelijk is dat er geen eisen worden gesteld voor het energielabel van hotelpanden. Zonde want voor de energie gewonnen uit fossiele brandstoffen betaal je tegenwoordig flink. Als we vaker energie uit zon en licht halen maakt dat hoteleigenaren vrolijk doordat het in de portemonnee scheelt.
We willen wel maar toch doen we het niet
We moeten het blijkbaar makkelijk maken om ons gedrag te veranderen. En dat geldt ook voor reizigers. Zo lees ik in dit artikel, en dat is niet voor het eerst dat ik dit lees, toeristen willen graag duurzamer reizen maar veel doen dat nog niet.