Keshia Groenendaal Keshia Groenendaal

Interieurarchitecten zijn net dokters…

(𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞𝐮𝐫)𝐚𝐫𝐜𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐧𝐞𝐭 𝐝𝐨𝐤𝐭𝐞𝐫𝐬, 𝐡𝐨𝐞 𝐞𝐞𝐧 𝐨𝐦𝐠𝐞𝐯𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐬 𝐨𝐧𝐭𝐰𝐨𝐫𝐩𝐞𝐧 𝐤𝐚𝐧 𝐨𝐧𝐬 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧.

𝘋𝘦 𝘬𝘳𝘢𝘤𝘩𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘢𝘳𝘤𝘩𝘪𝘵𝘦𝘤𝘵𝘶𝘶𝘳 𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘳𝘮𝘨𝘦𝘷𝘪𝘯𝘨, 𝘢𝘳𝘤𝘩𝘪𝘵𝘦𝘤𝘵𝘶𝘶𝘳 𝘢𝘭𝘴 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘪𝘫𝘯.
Wat ik zo mooi vind aan mijn vak is dat wij, (interieur)architecten, invloed hebben op de 𝙜𝙚𝙯𝙤𝙣𝙙𝙝𝙚𝙞𝙙 en 𝙬𝙚𝙡𝙯𝙞𝙟𝙣 van mensen. En dat gaat zelfs zo ver dat we mensen (sneller) beter kunnen maken. Hoe, vraag je je misschien af?

Meer lezen
Keshia Groenendaal Keshia Groenendaal

Gen Z staat voor de deur

𝘋𝘰𝘦 𝘫𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘥𝘦𝘶𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘻𝘦 𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘰𝘧 𝘭𝘢𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘻𝘦 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘬𝘰𝘶 𝘴𝘵𝘢𝘢𝘯?

𝗗𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘄𝗮𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗿𝗮𝗮𝗱𝗷𝗲 𝗹𝗮𝗴𝗲𝗿 𝗼𝗺 𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗴𝗲 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗸𝗼𝘀𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗲 𝗱𝗿𝘂𝗸𝗸𝗲𝗻

Uit onderzoek blijkt dat 41% van de hoteliers de verwarming lager heeft gezet om de hoge energiekosten te drukken. Daar zijn hoteliers niet de enige in, ook de meeste huishoudens hebben de verwarming een graad lager staan. Maar dit is een korte termijn oplossing, want wat als de prijzen blijven stijgen? Zetten we de verwarming dan elk jaar een een halve graad tot graad lager…?

Meer lezen
Keshia Groenendaal Keshia Groenendaal

Tegenwoordig reizen we voor bleisure

𝗕𝗹𝗲𝗶𝘀𝘂𝗿𝗲 wordt het genoemd; 𝘣𝘶𝘴𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴 gecombineerd met 𝘭𝘦𝘪𝘴𝘶𝘳𝘦. Het begrip is niet nieuw, maar het profiel van de reiziger is sinds de pandemie veranderd. Reizigers verlengen steeds vaker hun zakelijk verblijf of plakken extra dagen vast aan hun vakantie om 𝘩𝘺𝘣𝘳𝘪𝘥𝘦 te werken vanuit het buitenland. Dat doen ze de ene keer solo, de andere keer met partner, en soms zelfs met het hele gezin. Deze trends zorgen ervoor dat de grenzen tussen werk en privé steeds verder vervagen.

Meer lezen
Keshia Groenendaal Keshia Groenendaal

We gaan niet minder reizen, wel bewuster.

Even heen en weer vliegen voor een weekendje Barcelona? Het vliegtuig pakken om een middagje te shoppen in Londen? Het kan (straks) écht niet meer. Want ondanks dat we vliegen niet totaal uit ons leven willen en kunnen verbannen, hebben we stiekem allemaal wel een beetje last van 𝙫𝙡𝙞𝙚𝙜𝙨𝙘𝙝𝙖𝙖𝙢𝙩𝙚.

Meer lezen
Keshia Groenendaal Keshia Groenendaal

Work Hard Play Hard is passè…

Tijdens het begin van mijn carrière was ‘𝗪𝗼𝗿𝗸 𝗛𝗮𝗿𝗱 𝗣𝗹𝗮𝘆 𝗛𝗮𝗿𝗱’ het motto. Het hing zelfs met koeienletters aan de muur op kantoor. Ik, en dat gold voor de meeste collega’s, maakte met regelmaat overuren. Op vrijdagmiddag was het 𝙥𝙡𝙖𝙮𝙩𝙞𝙢𝙚 en vierden we dat het weekend was samen in de kroeg. Dat is inmiddels zo’n 10 jaar geleden, en, zoals ik het zie, typerend aan 𝘮𝘪𝘭𝘭𝘦𝘯𝘪𝘢𝘭𝘴.

Meer lezen
Keshia Groenendaal Keshia Groenendaal

Knaldrang maakt plaats voor energieschaamte

Momenteel hebben we massaal last van 𝒗𝒍𝒊𝒆𝒈𝒔𝒄𝒉𝒂𝒂𝒎𝒕𝒆 en wordt de stem van de 𝙠𝙡𝙞𝙢𝙖𝙖𝙩𝙬𝙖𝙥𝙥𝙞𝙚𝙨 steeds luider. De ene crisis is de andere niet. Af en toe doet de komst van een nieuwe crisis een bestaande als sneeuw voor de zon verdwijnen. Andere zijn zo groot dat voor elke oplossing weer een nieuw probleem lijkt te ontstaan.

Meer lezen
Keshia Groenendaal Keshia Groenendaal

Groen is het nieuwe goud

Kantoren zijn dat verplicht vanaf 2023. Zij moeten naar energielabel C vanaf aankomend jaar. Opmerkelijk is dat er geen eisen worden gesteld voor het energielabel van hotelpanden. Zonde want voor de energie gewonnen uit fossiele brandstoffen betaal je tegenwoordig flink. Als we vaker energie uit zon en licht halen maakt dat hoteleigenaren vrolijk doordat het in de portemonnee scheelt.

Meer lezen
Keshia Groenendaal Keshia Groenendaal

We willen wel maar toch doen we het niet

We moeten het blijkbaar makkelijk maken om ons gedrag te veranderen. En dat geldt ook voor reizigers. Zo lees ik in dit artikel, en dat is niet voor het eerst dat ik dit lees, toeristen willen graag duurzamer reizen maar veel doen dat nog niet.

Meer lezen